Egészségmániás lévén régóta érlelődik ez az összefoglaló bejegyzés a fejemben. Lehet, hogy sok mindenben ugyanazt fogom leírni amit már sokan sokféle helyen olvastatok, de magam számára is szeretném összefoglalni, amit szeretnék követni a továbbiakban. Elismerem, néha  nem könnyű, de azért törekedni kell rá.

 

 

 

 

 

1. Szíved szerint élni:

Azaz mindig hallgatni kell a kis belső hangra.
Legalább önmagunk előtt nem hazudni. Ha bármit a szőnyeg alá söpörsz, az betegség formájában elő fog bukkanni. Ha valakivel együtt élsz, de nem szereted, ha a kis gyarlóságaidat, kicsit beteges gondolataidat (igen, mindenkinek vannak kisebb nagyobb furcsaságai) nem mered magad előtt felvállalni, ha mindig visszanyeled a mondanivalót, ami kikívánkozik, ha úgy érzed egyedül vagy és nem szeret senki (ez amúgy csak akkor van, ha te nem szeretsz senkit), ha te sem szereted magadat... hát ezek tuti, hogy beteggé tesznek.
(Persze, nyilván valamilyen szabályok szerint él az ember, tehát nem lehet, hogy ordítva mászkálj az utcán, csak mert te így vezeted le a feszültséget...) Csak annyit mondok, igyekezz a belső hangra hallgatni és lehetőleg úgy cselekedni, amit az diktál. Az ott mélyen belül pontosan tudja a helyes utat, az igazságokat.
Szeressél valakit. Ha egy kisállatot, akkor azt. Ha embert, akkor embert. De valakit szeressél. Érintsél.

2. Mozgás, tartható formában:

Heti rendszerességgel illene mozogni valamit - tudja ezt mindenki (meg azt is tudjuk, hogy miért jó, ezt most nem sorolom ide).
Nade!! Olyan formát kell választani, amit következetesen tudunk tartani. Ha tehát az életben nem visz rá a lélek, hogy otthon aerobikozz, vagy elmenj futni, akkor az halott ügy. De ha két három naponta fél óra sétát be tudsz iktatni, és ezt tudod tartani RENDSZERESEN (tehát nem adod fel egy hét múlva) máris jót teszel magaddal.
Fontos még az is, hogy szeress mozogni. Ha csak stresszelsz azon, hogy menned kéne, de nem fér az idődbe... akkor inkább hagyd az egészet. Nyilván vannak olyan élethelyzetek, hogy a konkrét sportot képtelenség megoldani. De előbb utóbb talán változik a helyzet és ajánlott találni magunkhoz illő mozgásformát, ha csak egy kis lehetőség mutatkozik rá.
És még valami: elmenni sportolni: mindig az első lépés a nehéz. Az, amikor egy esős estén fel kell húzni a cipőt. Ezen a punnyadtságon kell átlendülni.

3. Ételek, italok :

Na nem fogyókúra, isten ments. De a következőket igyekszem én tartani:

1.) Napi egy meleg étel, legjobb a saját főzésű, de minimum valami menzai - tehát leves és második, amit kíván az ember szabadon. Lehetőség szerint frissen sült/főtt valami. Ugyanis ha ez nincs meg, akkor következik a csoki-ropi-chips, azaz üres kalóriákkal és E betűkkel való éhségmegszüntetés. És egyáltalán nem olcsóbb így élni. (főleg pl. nekem, aki úgysem bírja, ki, hogy ne egyen, ha éhes, csak mert spórol)

2.) Műkajákból minél kevesebb: ide tartozik a keksz, chips, csoki, műleves, konzervek - minden, ami nem frissen főtt, zacskózott marhaság. Ezekben annyi xar van, hogy tuti, hogy a népesség fele ettől betegszik.

3.) Szerintem az hülyeség, hogy egészség címén csupa olyat együnk, amit nem kívánunk, de köztudott róla, hogy egészséges. Zöld leveleket undorral rágcsálni nem az. Azt kell, enni, amit kíván a szervezet: ez néha paradicsomleves, finom sült hús, zöldség, csoki vagy hal. Tök mindegy, de jó étvággyal együnk. Itt is érdemes belülre figyelni. Csak egy dolog lehet szerintem egészségtelen: ha bizonyos köztudottan nem egészséges dolgot sokszor kívánunk és sokat eszünk: pl. cukros ételek, chipsek, műlevesek... stb. Itt már tudatos ellenállást kell kifejteni.

4.) Cukor: tök egészségtelennek tartom. Alapvetően kerülöm és nem is esik jól. Főleg a zacskózott ételekbe kerül rengeteg plusz cukor és a kólába. Fujj... Az örömöt nem a cukor adja. Egyél banánt (gyümölcscukor, boldogsághormonok), keserű csokit (boldogsághormonok), mézet. Nagyon kevés cukorfogyasztással (főleg ugye répacukor) boldogan el lehet élni. Komolyan! És sokkal kevésbé fogod hulla fáradtnak érezni magad. Nyilván néha tök jól esik csokit, sütit is enni, de nem mindegy mennyit!

5.) Italok: csapvíz. Ez a legtutibb. Tiszta, finom (jó, bizonyos helyeken rémes ízű), olcsó. Ha rémes izű, akkor ásványvíz. És tea (cukor nélkül, akkor már inkább méz és citrom) Teából meg érdemes nem ilyen "vikpik" műgyümölcsöst venni. Kb ennyi. Még bolti álgyümölcslé sem. Ok finom, de cukros.

6.) Húsok: csak a sült/főtt hús. Ezek a parizerek és sonkák... Jujj, na ne már. Értem én, hogy amikor éhes az ember, akkor bekap egy parizeres kenyeret és már nem éhes, de... Nem. Számomra nem. Ebédnél egy-két szelet hússal a napi húsfogyasztás rendben van. Inkább akkor sütök tojást, de ezeket a kavart hússzerű, büdös dolgokat nem eszem meg, ha csak egy mód van rá. Mondhatja valaki, hogy finnyás vagyok, de basszus... Miből lehet az a xar??

7.) Liszt: igen, a fehér liszt ott figyel mindenben: tésztában, kenyérben, panírban, galuskában, főzelékben. A liszttel sosem volt problémám, de azért az otthoni lisztemet lecseréltem tönkölylisztre, ezzel főzőcskézek. Ha csak tehetem nem fehér kenyeret veszek, de nem is műbarnát. Megbízható helyről, teljes kiőrléssel készült kenyeret. És jól szokott esni az ilyen kenyér.

8.) Fűszerek: a "mindenbejó" vegetát lecserélni fűszerekre. És - mint már lentebb írtam - minnél több friss, cserepes fűszerre.

9.) Alacsony glikémiás indexű ételek. (GI: élelmiszerek vércukoremelő képessége) Bővebb infó ITT. Ibivel állapítottuk meg, hogy mi nem bírjuk a magas GI-jű ételeket. Ezért van a cukorundor részemről.

Hú, elég sokat írtam. Amit kihagytam, azt nagyjából a fenti ábrából még ki lehet következtetni.

Ennyi. Csókolom! :)

U.i.: A fenti virág "ima" nevű szirma lehet valaki értelmezése szerint az, amit az 1. pontban írtam. Sokan imádsággal értik meg a belső kis hangot, de nyilván nem mindenki él ezzel. A lényeg a befele figyelés.

Címkék: életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása